Skip to content

Jeroen Koning (1943)

Geboren in de oorlog en de hongerwinter ternauwernood overleefd, heb ik onbewust gekozen dit leven op eigen kracht te overleven. Ik kwam terecht in een milieu van kunstenaars, pacifisten en vrijdenkers, waar ik leerde zelfstandig mijn weg te vinden. Mijn grootouders (Kees en Betty Boeke) waren ‘Quakers’ en hun overtuigingen hebben mij ook zeker gevormd. Daardoor begreep ik niets van de onverdraagzaamheid tussen de verschillende geloofsovertuigingen, die allen juist de verdraagzaamheid prediken (dit wordt vooral duidelijk in “De Vondeling”) 

Na mijn opleiding fotografie aan de Rietveld Academie in Amsterdam, werkte ik enkele jaren als fotograaf in binnen en buitenland. Om nog meer van de wereld te zien werd ik steward bij KLM. Vier jaar duurde dit avontuur waarin ik ook mijn vrouw ontmoette, in een blauw uniform boven de wolken. Mijn droom was een boerderijtje in Frankrijk om zo onafhankelijk mogelijk te leven. 

Na ons vliegcontract vertrokken we naar Frankrijk en kochten een oude vervallen boerderij die we zelf verbouwde. Deze ervaring leidde ertoe dat ik besloot aannemer te worden en gedurende tien jaar huizen bouwde en restaureerde in de Katharen streek, aan de voet van de Pyreneeën. Hier werd ik geconfronteerd met de geschiedenis van de ‘ketters’ en leerde dat dit de echte christenen waren. (ook dit thema komt terug in “De Vondeling”)

Toen keerden we met twee zonen terug naar Nederland waar ik een Video Productie Studio opzette en daar vooral voor KLM veel films maakte. Weer tien jaar later keerde ik alleen, door droevige familieomstandigheden, terug naar La Douce en zette daar een retraite centrum op wat ik ruim twintig jaar runde… als God in Frankrijk. 

Schrijven was en is voor mij een eerste levensbehoefte. Het helpt me mijn gedachten te ordenen en mijn gevoelens onder woorden te brengen. In mijn centrum werden ook schrijfweken gegeven en dat stimuleerde me om ook boeken te gaan schrijven. “Meesters op het Pad” werd mijn eerste novelle dat in drie talen is uitgegeven. Daarna schreef ik “De Lokroep” dat in 2014 uitkwam.

Inmiddels weer terug in Nederland en met pensioen, geniet ik van kinderen en kleinkinderen en de terugblik op een rijk leven. Ik heb nu alle tijd om te schrijven en daaruit is mijn nieuwe roman “De Vondeling” ontstaan. Ook hierin kon ik veel kwijt van mijn gedachten over de verschillende geloofsovertuigingen die de wereld verdelen. Zonder geloof opgevoed sta ik me aan de zijlijn te verbazen. Vele oorlogen zijn gevoerd met de hand op de Bijbel waarin het eerste gebod volkomen genegeerd werd. “Gij zult niet doden” geldt blijkbaar niet voor gelovigen.

Deze roman gaat over het verschil tussen dogma en het ‘Ware Geloof’ en is in wezen de strijd tussen ratio en gevoel; de weg van hoofd naar hart.

Veel leesplezier en ik stel het zeer op prijs wanneer je een reactie achterlaat en deze site wil delen. Hartegroet,  Jeroen. 

Back To Top